Hieronta on psykofyysinen hoitotapahtuma, jossa käsin suoritetuilla, pehmeisiin kudoksiin kohdistuvilla, liikkuvilla, sujuvan rytmisillä ja voimakkuudeltaan oikein säädetyillä otteilla kudoksia painaen ja/tai venyttäen pyritään edistämään tai rauhoittamaan erilaisten kudosten toimintoja tietyn tavoitteen suuntaisesti.
Hieronta vaikuttaa lihasjännitystä vähentävästi, kiinnikkeitä rikkovasti ja arpikudoksia pehmentävästi, jolloin elastisuus ja aineenvaihdunta voidaan palauttaa käsiteltävälle alueelle. Hieronta auttaa useimmiten migreeni- ja lihasjännitysperäiseen päänsärkyyn, reumaattisiin sairauksiin (esim. nivelreuma ja selkärankareuma), jotka aiheuttavat kipua, jäykkyyttä ja toiminnallisia rajoituksia tuki- ja liikuntaelimistössä.
Klassinen hieronta on yksilöllinen kokonaisuus, jossa asiakkaan kunto ja elämäntilanne otetaan huomioon. Vaikka hierontaotteet kohdistuvat kudoksiin, vaikuttaa hieronta ihmiseen aina myös kokonaisvaltaisesti. Hieronta on siis aina ainutkertainen hoitotapahtuma, jossa asiakas otetaan huomioon hänen tarpeidensa mukaan – esimerkiksi yleinen rentoutuminen, kivun lievittyminen, paikallisen nestekierron ja aineenvaihdunnan edistyminen tai lihasjännityksen laukeaminen – ja sen mukaisesti hieroja valitsee käyttämänsä menetelmän ja tekniikan.
Rentouttamaan ja rauhoittamaan
Laukaisemaan lihasjännitteitä, vilkastuttamaan verenkiertoa ja aineenvaihduntaa
Vähentämään turvotusta
Lisäämään nivelten liikkuvuutta
Lievittämään kipua
Virkistämään, poistamaan väsymystä ja vähentämään stressiä
Rentouttamaan sekä fyysisesti että psyykkisesti.
Tilanteita, joissa hierontaa ei voida tehdä, ovat:
Tulehdukset
Pahanlaatuiset syöpäkasvaimet, jotka saattavat lähettää etäpesäkkeitä (ns. rasvakasvaimet eli "patit" eivät ole este hieronnalle)
Laskimosairaudet
Keskushermostoperäiset halvaukset
Verenvuototauti
Tietyt ihosairaudet
Akuutit vammat kuten mustelmat, lihasten, jänteiden ja nivelsiteiden venähdykset
Akuutissa vaiheessa olevat ruhjeet
Sydämen vajaatoiminta
Lääkitsemätön korkea verenpaine
Verenohennuslääkkeet
Kipulääkityksen tai alkoholin vaikutuksen alaisena olo
Myöskään selkärankareumaisen asiakkaan kaularankaa eikä kallonpohjaa saa hieroa.
Koulutettu hieroja antaa sinun tarpeistasi lähtevän yksilöllisen ohjauksen tehokkaiden venytysten oikeaan toteuttamiseen, ergonomisempaan työskentelyyn, itsehoitoon ja terveellisempään elämäntapaan sekä neuvoja turvalliseen ja tuloksekkaaseen tapaan vahvistaa heikkoja lihaksia. Lihastasapaino on kehon kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edellytys.